Ensam(t)stående mamma

En ensamstående mamma på heltid. Men barnen på hel/halv & ingen tid.. Till min stora glädje OCH hjärtskärande sorg.. . Detta är min kamp för att få tillvaron att fungera. Mot mycket i allmänhet, men mot "The Devil in disguise" aka X-mannen, i synnerhet. Välkommen till denna mardröm, som är mitt/vårt liv just nu... och har varit alldeles, alldeles för länge.

Mail fr. x advokat..

Publicerad 2012-03-26 12:10:04 i x-et -en psykopat

Han vill ha umgänge med dottern igen.

Efter 4 ½ månad utan henne, kan jag förstå det.

MEN det kommer inte hända än.

Då han inte gjort vad som förelåg honom
(reda ut sitt förhållningssätt och sina metoder gentemot barnen)...

Samt att jag begärt vårdnaden.

Detta skickade min advokat brev till hans advokat om idag.

Får se vad svaret blir.


Enskild vårdnad mm

Publicerad 2012-03-08 10:49:40 i Allmänt


Vårdnad
Vårdnad är ett juridiskt begrepp. Ett enklare ord för vårdnad är föräldraansvar. Föräldrar har vårdnad om sitt barn upp till barnet fyller 18 år eller dessförinnan ingår äktenskap.
 
Det händer att begreppet vårdnad och vård blandas ihop. Vård är den omvårdnaden man ger ett barn.
Faktisk vård är den praktiska vård som förälder utför där barnet bor. Den faktiska vården kan utföras av biologisk förälder, familjehemsförälder eller annan.

Gemensam vårdnad

Föräldrar som har gemensam vårdnad har gemensamt föräldraansvaret och bestämmer gemensamt i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Ett annat sätt att uttrycka det på är att föräldrarna gemensamt företräder barnet i viktiga frågor. Gemensam vårdnad är ett gemensamt ansvar oavsett om föräldrar lever tillsammans eller inte. Praktiskt innebär det att båda föräldrarna alltid måste medverka då viktiga beslut tas för barnet. Exempel på vårdnadsfrågor kan vara ändrat boende, byte av skola eller skolform, passansökan, barnets bankärenden eller kontakter med sjukvård mm. Gifta föräldrar har automatiskt gemensam vårdnad om sina barn. Ogifta föräldrar kan välja att anmäla gemensam vårdnad till skatteverket eller familjerätten i den kommunen barnet bor. Föräldrar har fortsatt gemensam vårdnad om de skiljer sig eller flyttar isär, såvida inte någon av dem eller båda begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas. 

Ensam vårdnad

Ensam vårdnad innebär att en förälder ansvarar och är skyldig att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Ett annat sätt att uttrycka det på är att en förälder företräder barnet i viktiga frågor. Ensam vårdnad kan en förälder ha oavsett om  föräldrar lever tillsammans eller inte. Det vanligaste är att sammanlevande föräldrar har gemensam vårdnad. När det gäller ensam vårdnad innebär det rent praktiskt att en förälder ansvarar för alla viktiga beslut som tas för barnet. Exempel på vårdnadsfrågor kan vara ändrat boende, byte av skola eller skolform, passansökan, barnets bankärenden eller kontakter med sjukvård mm. Om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds är modern automatiskt ensam vårdnadshavare. Ogifta föräldrar kan välja att anmäla gemensam vårdnad till skatteverket eller när faderskapsbekräftelsen undertecknas i den kommunen barnet bor i. Gifta föräldrar har automatiskt gemensam vårdnad om sina barn.
 
Vårdnadsformen påverkar inte umgänget med den andra föräldern när föräldrarna inte sammanlever. Barnet har umgängesrätt med den föräldern som barnet inte bor hos oavsett om boendeföräldern har ensam vårdnad. 

När föräldrar inte bor tillsammans menar man att barnet har sin huvudsakliga boende hos en av föräldrarna och har ett umgänge med den andra föräldern. Barnet kan också bo växelvis hos båda föräldrarna. Barnet kan endast vara folkbokfört hos en av föräldrarna och det gäller även om barnet bor växelvis. 

När barn bor stadigvarande hos en förälder ska boendeföräldern så långt det är möjligt se till att barnet får umgänge med den andra föräldern. Det finns inga regler för hur ett umgänge ser ut utan det är barnets behov som styr. Barn har rätt till båda sina föräldrar även om de inte lever tillsammans och ibland bor en bit ifrån varandra. Umgängesföräldern ansvarar för resorna vid umgänget men det ska ses i förhållande till föräldrarnas sammantagna förmåga att bidra i frågan.


Familjerätten erbjuder frivilliga samarbetssamtal när föräldrarna inte kan komma överens om frågor som rör vårdnad, boende och/eller umgänge. Samarbetssamtal är en form av samtal där barnets behov styr och där föräldrar får stöd i att komma fram till gemensamma lösningar för barnet. Samarbetssamtal är strukturerade samtal under ledning av en eller två familjerättssekreterare.

Samarbetssamtal kan ske på initiativ från en eller båda föräldrarna som själva kontaktar familjerätten. Förutsättningen är att ingen av föräldrarna motsätter sig samarbetssamtal. Frivilliga samarbetssamtal registreras inte i något register hos socialtjänsten.
Samarbetssamtal kan även ske efter att någon av föräldrarna väckt talan mot den andra i vårdnads-, boende- eller umgängesfrågan i tingsrätten. Familjerätten får då ett uppdrag från tingsrätten att erbjuda föräldrarna samarbetssamtal.
 
Vad innebär avtal om vårdnad, boende och umgänge

Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad, boende och umgänge för barn genom avtal. Förutsättningen är att avtalet är förenligt med barnets bästa. Familjerätten utreder frågan om avtalet är till barnets bästa. Ett avtal som anses vara förenligt med barnets bästa kan godkännas av familjerätten, (på delegation från socialnämnden). Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en dom från tingsrätten. Det betyder bland annat att den kan verkställas (dvs. genomföras tvångsvis) om inte avtalet följs, och om beslutet bedöms vara till barnets bästa.
 
Tvist om vårdnad, boende och umgänge, hur blir det då?

Det händer att föräldrar inte kommer fram till en överenskommelse gällande frågorna om vårdnad, boende och/eller umgänge för barnet. En förälder kan då lämna en stämningsansökan i frågan till tingsrätten så att tingsrätten i föräldrarnas ställe ska fatta beslut.
Tingsrätten ger familjerätten möjlighet att yttra sig i frågan. De begär då en utredning som ska leda fram till en bedömning om vad som är till det enskilda barnets bästa i vårdnads-, boende- eller umgängesfrågan. Familjerätten träffar då de berörda i frågan under utredningen. Fram tills utredningen är färdig kan tingsrätten fatta ett tillfälligt, interimistiskt beslut. För att tingsrätten ska kunna fatta ett interimistisk beslut begär tingsrätten in ett snabbyttrande från familjerätten.
Föräldrar som kommer överens efter det att stämningsansökan lämnats till tingsrätten, kan när de önskar återkalla ärendet från tingsrätten.
 

Utredningarna kommit...

Publicerad 2012-03-08 10:49:12 i Barnen

Socialtjänsten har sammanställt, och avslutat utredningarna
på dom 2 återstående barnen.

Det är INTE till x fördel.

Bra!

Lämnat dom till min advokat.
Han ringde igår, med orden: Nu kör vi.

Stämningen ska lämnas in till Tingsrätten.

Hoppas på ett smidigt förfarande.

Om

Min profilbild

Mamman

Ensam är inte alltid stark. Men ibland har man inget val.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela